Sealyham Terrier‎ > ‎

Rasstandaard

Afkomstig uit Engeland, ingedeeld bij de FCI in groep 3 Terriers, sectie 2 langbenige Terriers, nr. 74

Algemene verschijning
Vrij bewegend, bedrijvig, evenwichtig en met veel substantie in een klein bestek. Algemeen silhouet langwerpig, niet vierkant.

Kenmerken
Stoer, enthousiast en een echte werker.

Aard
Oplettend en onbevreesd, maar met een vriendelijke aard.

Hoofd en schedel
Schedel licht gewelfd en breed tussen de oren. Jukbeenderen niet uitstekend. Meedogenloze vierkante kaak, sterk en lang. Zwarte neus.

Ogen
Donker, goed geplaatst, rond, van middelmatige grootte. Donkere gepigmenteerde oogranden hebben de voorkeur, maar ongepigmenteerde zijn toegestaan.

Oren
Middelgroot, aan de top iets afgerond en opzij van de wang gedragen.

Gebit
Tanden recht en sterk, met hoektanden die goed in elkaar passen en lang zijn voor het formaat van de hond. Kaken sterk, met een regelmatig schaargebit, dwz de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en staan recht in de kaken.

Hals
Tamelijk lang, dik en gespierd, op goed gevormde schouders.

Voorhand
Voorbenen kort, sterk en zo recht mogelijk in overeenstemming met de goed laag tussen de voorbenen geplaatste borst. Top van de schouder in lijn met de punt van de elleboog die dicht tegen de zijkant van de borst moet liggen.

Romp
Middelmatig lang, horizontaal en soepel, met goed gebogen ribben. Borst breed en diep, goed laag geplaatst tussen de voorbenen.

Achterhand
Opmerkelijk krachtig voor het formaat van de hond. Dijen diep en gespierd, met goed gebogen kniegewricht. Sprongen krachtig, goed gebogen en evenwijdig aan elkaar.

Voeten
Rond en katachtig, met dikke voetzolen. Voeten wijzen recht naar voren.

Staart
In lijn met de rug aangezet en rechtop gedragen. Billen moeten tot voorbij de aanzet van de staart reiken. In landen waar dat is toegestaan gewoonlijk gecoupeerd.

Gangwerk/beweging
Levendig en krachtig, met veel voortstuwing.

Vacht
Lange, harde en draadachtige bovenvacht met weerbestendige ondervacht.

Kleur
Geheel wit of wit met citroengele, bruin, blauwe of daskleurige aftekeningen op hoofd en oren. Veel zwart en veel donkere haar punten ongewenst.

Formaat
Ideale gewicht: reuen ongeveer 9 kg (20 lbs), teven ongeveer 8,2 kg (18 lbs). Schouderhoogte niet boven 31 cm (12 inches). Belangrijkste criteria zijn algemene vorm, algeheel evenwicht, type en substantie.

Fouten
Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

NB: De reuen moeten twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.